Behandelingen

Diabetische voet

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet ook wel 'diabetische voet'. In het ergste geval moeten mensen een teen of voet missen, of zelfs een been. Daarom is het belangrijk dat patiënten hun voeten goed verzorgen en checken. Dat voorkomt veel problemen.

Wat gebeurt er?

Bloedvaatjes en zenuwen kunnen beschadigd raken door diabetes. Daardoor stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten. Ook voelen mensen vaak minder in hun voeten. Wanneer je verminderd (geen) gevoel hebt in je voeten, valt een wondje niet op. Je merkt het niet. Het wondje kan gaan ontsteken en een zweer worden. Een zweer heet met een medisch woord 'ulcus'. Door minder gevoel in de voeten kunnen mensen ook in een andere houding gaan lopen. Dat kan leiden tot vervorming van voeten en drukplekken. Onder een eeltplek kunnen ongemerkt ontstekingen zitten. Bij mensen met diabetes genezen wondjes ook minder snel. Dat maakt behandeling van wondjes en zweren extra moeilijk. Soms lukt de behandeling niet goed. Dan moet een teen, voet of zelfs been eraf worden gehaald: amputatie. Gelukkig kan goed opletten en op tijd behandelen veel problemen voorkomen.

Dit kunt u merken:
 • Koude voeten
 • Tintelende voeten, pijnscheuten
 • Minder gevoel in uw voeten
 • Moeilijk genezende wondjes
 • Verkleuringen aan tenen en voet
Wat kunt u zelf doen?
 • Houd uw bloedsuiker zo goed mogelijk
 • Loop niet op blote voeten
 • Knip nagels recht en niet te kort af
 • Zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten binnenin hebben
 • Controleer voeten regelmatig op wondjes of verkleuringen. Ook de onderkant, bijvoorbeeld met een spiegel
 • Neem geen voetbaden
 • Experimenteer niet zelf met wondjes maar laat er meteen naar kijken

Regelmatige controle is dus erg belangrijk. Niet alleen door de arts, maar vooral door uzelf. Een podotherapeut of medisch pedicure/ pedicure met diabetische voetaantekening kunnen ook helpen.

Screening

Bij het screenen van de risicovoet gaat het om het uitvoeren van een aantal testen om zo vroegtijdig (mogelijke) complicaties te herkennen die het gevolg kunnen zijn van Diabetes mellitus. De screening kan worden uitgevoerd op iedere oudere- verwaarloosde of spastische voet bij diabetes mellitus of een reumatische aandoening.

Ik maak blauwdrukken van beide voeten, waar ik eventuele stand afwijkingen en overbelasting van de voet op kan zien. Verder test ik het oppervlakte gevoel met behulp van het monofilament en het dieptegevoel met de stemvork. Ook test ik of de doorbloeding nog goed is. Ik kijk naar de kleur van de voeten en naar de temperatuur. Daarnaast doe ik ook nog een schoenonderzoek. Van deze screening maak ik een kort verslagje dat u bij een volgende behandeling mee kunt nemen. U kunt dit afgeven bij uw diabetes verpleegkundige of huisarts. Zijn er complicaties waarvan ik denk dat u daar eerder mee naar de huisarts moet, dan hoort u dat uiteraard gelijk. Ik geef dan gelijk een briefje mee met de reden waarom ik u doorverwijs.